Alles over vaccinaties

Vaccinaties, inentingen, of simpelweg een prik. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n prik? En waarom laten u zich laten inenten?

Wat zijn vaccinaties?

We hebben allemaal een immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd, dat ons lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf. Maar dit systeem heeft af en toe hulp nodig van buitenaf. Die hulp van buitenaf zijn vaccinaties, oftewel inentingen. Via een prik wordt er een stof in uw lichaam gebracht die u beschermt tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels die ziektes veroorzaken. Ons lichaam wordt eigenlijk voor de gek gehouden doordat het wordt besmet met de ziekteveroorzaker.

Meisje krijgt een prik in haar arm en houdt hand voor haar ogen

Dit zit er in een vaccin

Een ziekteveroorzaker inbrengen klinkt enger dan het is. De ziekteveroorzaker is namelijk dood of zo zwak dat uw lichaam er niet ziek van wordt, maar antistoffen aanmaakt. U kunt wel last krijgen van lichte symptomen na uw vaccinatie. Wanneer u bijvoorbeeld een griepprik haalt, kunt u na de vaccinatie lichte griep verschijnselen krijgen. Wilt u meer weten over de griepprik? Lees meer op deze pagina

Een vaccin geeft meestal volledige bescherming tegen een ziekte, hoewel soms meerdere vaccinaties nodig zijn. Een vaccin bestaat uit:

  • Werkzame delen: delen van het virus of de bacterie waartegen bescherming wordt opgebouwd.
  • Hulpstoffen: stoffen die aan het vaccin worden toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en de toediening te vergemakkelijken.
  • Reststoffen: resten van stoffen die tijdens het productieproces van het vaccin zijn gebruikt. Na productie worden ze zoveel mogelijk uit het vaccin gehaald. Zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achter blijven.

Waarom laat u zich inenten?

Niemand wil ziek worden, dus u moet zich goed beschermen. Met name kinderen. Zij hebben minder weerstand, want die moet nog opgebouwd worden. De meeste inentingen zijn dan ook bedoeld om kinderziektes te voorkomen. Daarnaast laat u zich inenten wanneer u naar de tropen gaat om zo beschermd te zijn tegen ziektes als hepatitis A, gele koorts, malaria en cholera.

Wanneer heeft u welke prik nodig?

Kinderziektes

Het Rijksvaccinatieprogramma start vanaf de leeftijd van 6 weken. Als een baby 11 maanden oud is, heeft het al 7 prikken gehad.

Ouders ontvangen zodra hun baby ongeveer 4 weken oud is een uitnodiging en een set oproepkaarten voor de verschillende vaccinaties. Kinderen krijgen deze vaccinaties op het consultatiebureau. Er zijn verschillende vaccinaties en ze hebben afkortingen als DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Poliomyelitis), BMR (Bof, Mazelen, Rode hond) en HepB (Hepatitus B). Lees meer over wanneer kinderen welke inenting krijgen op de website van de Rijksoverheid.

Tropenziektes

Als u naar de tropen gaat is het verstandig om u in te enten tegen ziektes als hepatitis A, DTP, gele koorts, buiktyfus, rabiës en tuberculose. Voor meer informatie, zoals in welke landen deze ziektes voorkomen, en inentingen kunt u naar uw huisarts of de GGD gaan.

Tip bij vaccinaties

Soms worden de vaccinaties vergoedt door uw zorgverzekeraar. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar of dit zo is en onder welke voorwaarden.

Coronavirus

Een vaccinatie of een booster tegen het coronavirus is voor iedereen beschikbaar gesteld door de overheid. Maar wat nou als u prikangst heeft en het coronavaccin daarom niet durft te halen? Gelukkig is prikangst te overwinnen. Lees hier onze 7 tips bij prikangst.

Bijwerkingen van vaccinaties

Vaccins kunnen bijwerkingen hebben. Denk aan een zere, rode of stijve arm of een zwelling op de plek van de inenting. Ook een lichte koorts of een hangerig gevoel kan een gevolg zijn van een prik. In de meeste gevallen verdwijnen de bijwerkingen vanzelf na een paar dagen. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar vaccins, waardoor ook de meeste bijwerkingen bekend zijn. Absolute zekerheid dat er nooit ernstige bijwerkingen optreden bestaat niet. Het gaat hier om zeldzame gevallen, terwijl de risico’s van de genoemde ziektes reëel zijn. Zeker bij kinderen. Er overlijden nog altijd kinderen in Nederland, of ze raken gehandicapt, doordat ze niet of volledig ingeënt zijn.

Meer informatie over vaccinaties?

Kijk op Vaccinatiepunt.nl voor meer informatie over vaccinaties en reisadvies.